,

Bootcamp fever!

Bootcamps zijn een opkomend fenomeen in fitnessland. Er is een duidelijke trend te herkennen dat de individuele indoor fitnesscultuur van de afgelopen 20 jaar aan het verschuiven is naar small-group training en dan nog het liefste in de buitenlucht.

Er valt dan ook veel voor te zeggen. Door te trainen in kleine groepen blijft er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding door de trainer en het sociale aspect van de “small-group” zorgt ervoor dat je net dat tikkeltje harder traint. Door vaak te wisselen van locatie blijven de trainingen interessant en beter vol te houden op de lange termijn.

Waarom Bootcamps?

Met bootcamps worden kracht en cardio afgewisseld en wordt er met name getraind volgens het HIIT (High Intensity Interval Training) principe. Hierbij worden korte periodes (intervallen) van hoge intensiteit afgewisseld met periodes van lagere intensiteit. Deze trainingsmethode heeft als voordeel dat er naast een hoge calorieverbranding tijdens de training, ook in de uren na de training de verbranding flink is opgestookt. Hierdoor blijf je extra calorieën verbranden en val je makkelijker af. Naast dit voordeel worden de grote spiergroepen belast met stevige krachtoefeningen waarmee een groeiprikkel kan worden bereikt voor extra spiermassa.

Bootcamp versus personal training

Bootcamps worden wel eens (ten onrechte) gezien als vervanger van personal training. Echter moet het zo niet gezien worden. Bij personal training wordt er gewerkt naar een persoonlijk doel (x kilo’s afvallen, een bepaald lichaamsbeeld bereiken, een marathon lopen etc). Om dit doel te bereiken wordt een nauwkeurig trainings- en voedingsprogramma opgesteld en continu bijgesteld. Bootcamps blijven een generieke training waarmee geen rekening gehouden kan worden met deze persoonlijke doelen. Het moet dan ook gezien worden als uitstekende aanvulling op personal training, maar niet als vervanging ervan.

Bootcamp Baarn

Sinds september 2016 is Paul Visser (personal trainer en oprichter van OmegaFit) gestart met Bootcamp Baarn. Een uitdagende outdoor fitness ervaring in Baarn en omgeving die je eigenlijk eens zou moeten proberen.

Business Bootcamp

Ook in het bedrijfsleven wordt bootcamp steeds meer populair. Zo wordt teambuilding gecombineerd met fitness waardoor werknemers fitter en gezonder worden. Dit helpt om ziekteverzuim te verminderen en de productiviteit van werknemers te verhogen. Lees hier meer over Business Bootcamps.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *