, , ,

Tweede kamer verkiezingen 2017: hoe zit het met sport en bewegen?

De tweede kamer verkiezingen 2017 staan alweer voor de deur. Op 15 maart moeten we weer naar de stembus om onze democratische stem te laten klinken. Hoewel de verkiezingen grotendeels zullen draaien rond onderwerpen als immigratie, veiligheid, zorg en de EU, ben ik als personal trainer toch ook erg benieuwd naar de standpunten van de grote partijen rondom sport en het stimuleren van meer bewegen.

De stand van zaken

Overgewicht en obesitas nemen jaarlijks in Nederland gestaag toe. Inmiddels is het omslagpunt bereikt: meer dan de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder heeft overgewicht. Het gaat om 54,4% bij de mannen en 46,3% bij de vrouwen (CBS 2015). 13,7% van de volwassenen heeft obesitas. Met andere woorden:

Eén op de zeven Nederlanders heeft reële gezondheidsrisico’s veroorzaakt door hun overgewicht.

Daarnaast leven we in een tijd waarbij kinderen steeds minder buiten spelen. We kijken gemiddeld 3,5 uur per dag naar onze telefoon en nog eens 3 uur per dag naar de tv.  Ondertussen verdwijnt er steeds meer fysiek werk en zit de gemiddelde werkende Nederlander ook nog eens 6 uur per dag achter de computer.

Conclusie: we worden steeds dikker, bewegen steeds minder en onze houding verslechtert met de dag.

De standpunten

Ik ben de verkiezingsprogramma’s gaan doorspitten van alle grote politieke partijen op zoek naar een standpunt over sport of bewegen. Moet er worden geïnvesteerd of juist bezuinigd? De politieke partijen op volgorde van betrokkenheid bij sport en bewegen:

 

sport in de verkiezingenD66 steekt er wederom met kop en schouders boven uit als het gaat om betrokkenheid en plannen rondom sport en bewegen. Ze willen o.a. meer buurtsportcoaches;  werkgevers stimuleren om werknemers te laten bewegen; meer investeren in de gezondheidszorg rondom gezond eten, niet roken en minder alcohol; meer sport op school; fraude in de topsport aanpakken en investeren in betere fietspaden, skateparken en openbare bootcamp gelegenheden.

 

sport in de verkiezingen VVDDe VVD benadrukt hoe belangrijk sport is om de zorgkosten laag te houden. Ze willen alleen vakdocenten voor sportonderwijs op de basisschool (gebeurt nu nog vaak door de algemene leraar). Ook willen ze samenwerking tussen scholen en sportverenigingen stimuleren. Jonge sporttalenten krijgen meer kansen om zich te ontplooien op school en dopinggebruik moet strenger worden bestraft. Ook spreekt de VVD zich ferm uit over agressief gedrag op de sportvelden en wil hierbij harder optreden. Als rasechte liberale partij benadrukt de VVD dat de overheid alleen kan voorlichten maar niemand mag vertellen hoe hij/zij haar leven moet leiden.

 

sport in de verkiezingen CDAHet CDA besteedt zeker aandacht aan sport en bewegen, het blijft alleen wel heel algemeen. Alles is beschreven in termen als: ‘is goed’ en ‘verdient aandacht’ maar concrete plannen ontbreken. CDA benadrukt hoe belangrijk vrijwilligers zijn, hoe sport eenheid en verbintenis creëert en hoe de focus van de zorg moet verschuiven van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag.

 

sport in de verkiezingen PvdAPvdA gebruikt sport en bewegen om andere punten uit hun verkiezingsprogramma te ondersteunen. Zo zou het stimuleren van sport ook de integratie ten goede komen omdat ‘men elkaar ontmoet bij het sporten’. Verder willen ze sportverenigingen en organisaties extra ondersteunen als ze extra aandacht besteden aan diversiteit en integratie.

Een leuke toevoeging: PvdA wil 100 miljoen extra uittrekken om o.a. te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen met sportevenementen en schoolreisjes. Niet alleen de kinderen van ouders die de bijdrage kunnen betalen.

 

sport in de verkiezingen ChristenunieDe ChristenUnie wil een verplichte dienstplicht voor iedereen die 18 wordt. Dat kan o.a. in defensie en sport. Verder wil de ChristenUnie overheidsgeld voor sport niet alleen meer inzetten voor betaald voetbal maar ook voor andere sporten. Ze willen een algemeen preventiefonds waar alle zorgverzekeraars verplicht aan moeten bijdragen. Ook willen ze investeren in fietsend Nederland.

 

sport in de verkiezingen partij voor de dierenDe partij voor de Dieren heeft het niet heel uitgebreid over sport, maar benoemt wel een paar interessante dingen met name gericht op jongeren. Zo willen ze investeren in voldoende sportlessen en zwemlessen op basis- en voortgezet onderwijs, meer sportveldjes e.d. voor jongeren en mensen stimuleren om meer de fiets te pakken i.p.v. de auto.

 

sport in de verkiezingen 50plusNiet veel maar wel zeer concrete plannen rondom sport en bewegen vanuit 50PLUS. Ze willen een programma om ouderen meer en langer te laten bewegen en willen op basis- en voortgezet onderwijs minimaal 5 uur per week sport en gymnastiek.

 

Sport in de verkiezingen - SP, SGP en Groen LinksGroenlinks, SGP en SP besteden nauwelijks aandacht aan sport en bewegen. Groenlinks wil uiteraard wel meer grasveldjes waar ook gesport kan worden en het gebruik van de fiets stimuleren. SGP wil het geld dat de overheid nu investeert in topsport gaan gebruiken voor het stimuleren van bewegen in het algemeen. De SP wil minimaal 3 uur per week gymles voor kinderen en dat ieder kind na school moet kunnen zwemmen.

 

Sport in de verkiezingen PVVGeert Wilders van de Partij van de Vrijheid verdient een absolute ere plek op deze lijst, door als enige partij geen enkele aandacht te besteden aan sport en bewegen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *